Hvordan lade din elbil?

Under vil vi forsøke å gi deg grunnleggende innføring rundt elbil lading.

Vi anbefaler å få installert ladestasjon/ladeboks der du lader til daglig.

I tillegg dukker det stadig opp flere hurtigladere rundt om i Norge, som igjen skaper et sikkerhetsnett for en raskt påfyll av strøm i løpet av dagen.

Dette trenger du:

  • Hjemmeladestasjon der du lader til daglig (ekstrautstyr)
  • Ladekabel med vanlig stikkontakt for lading på gammel type ladestasjoner og benyttes når på besøk skal benevnes som en NØDLADER.
  • Ladekabel med Type 2-kontakt for lading på nye ladestasjoner (standard eller ekstrautstyr)
  • Hurtigladestasjoner har multistandard ladekabler så du trenger ikke ta med egen

Mesteparten av elbilens strømbehov fylles hjemme mens du sover. Da lader du med en ladestasjon. Bilens batteripakke er fulladet når du reiser av gårde morningen etter. Normallading vil være tilstrekkelig for de aller fleste i hverdagen.

Hvis du har lade muligheter ved arbeidsplassen vil en arbeidsdag gi nødvendig påfyll av strøm.

En ladestasjon gir muligheten for en rask, enkel og trygg lading av bilen din og er en mer robust og sikrere løsning enn vanlig stikkontakt. 

  • Ikke se dette som en kostnad, men heller som en god investering i egen bolig.

Vanlig stikkontakt

Fortsatt er det mange som lader elbilen til daglig fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som ofte følger med som standard. Men vet du at bruken av stikkontakten du alt har til fast lading av elbilen kan være lovstridig, det er et krav om at det skal installeres en jordfeilbryter type B og maks en 10A sikring på dedikert kurs som skal benyttes til lading.

Hvis man benytter en alt eksisterende kontakt i garasjen ses dette på som en bruksendring av kontakten og i verste fall ved uhell, branntiløp eller brann kan forsikringen din bli ugyldig.

Husk også at hvis du bruker vanlig stikkontakt bør du ha en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen. Stikkontakten bør også sjekkes jevnlig for skader og misfarging fra varmgang. Skulle noe slikt oppstå fortvil ikke, de fleste kan repareres.

Elbilkontakten (Type 2)

Elbilkontakten (Type 2) skal erstatte bruk av vanlig stikkontakt for lading av elbil. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til maks 2,5 kW (10A), kan man med den elbilkontakten lade opptil 43 kW. Forutsetningen er at ladeuttaket leverer så mye strøm og at elbilen støtter raskere lading med den nye elbilkontakten.
Ladekabel med denne kontakten leveres ofte som standard av mange bilforhandlere. Det installeres også stadig nye ladestolper rundt om i Norges mange kommuner.

Lading i borettslag og på jobb

Bor du i borettslag/sameie kan du normalt ikke sette opp ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd. Ladeeksperten tilbyr da rådgiving til deg og ditt borettslag/sameie for å finne den beste løsningen for der du bor.

Offentlige ladestasjoner

De fleste kommuner i Norge og mange bedrifter har installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder. Disse er stort sett gratis og utstyrt med en type 2 kontakt.

Hurtiglading

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Her kan du fylle batteriet på en typisk elbil i løpet av en halvtime, litt lengre tid tar det når vinteren har satt inn sine klør. Pr i dag finnes det en mengde hurtigladestasjoner i Norge og det utbygges stadig flere og for å planlegge reiser finnes det et utvalg av flere mobilapper som kan hjelpe deg langs veien.