Hvilken type plugg har min bil?

 • Type 2

  Type 2 kontakten er standard i Europa og finnes derfor på mange biler på markedet i dag. Fremover vil de aller fleste nye elbil-modeller ha Type 2 kontakt.

  Type 2 er elbilkontakten for Europa. Den er utviklet for det europeiske 400V strømnettet. I tillegg til pinner for ladestrøm og jord, har den signalpinner for kommunikasjon mellom ladestasjon og bil. Dette er for å øke sikkerheten ved billading og for forbedret brukervennlighet. Type 2 er for vekselstrøm (AC) med ladeeffekt fra 1,5kW og helt opptil 43 kW (såkalt AC hurtiglading).

  Alle ladestasjoner som ikke har fast kabel har en Type 2 kontakt. Ved å bruke en Mode3-ladekabel som er tilpasset bilen kan både biler med Type 1 kontakt og Type 2 kontakt benytte den samme ladestasjonen. Ladekabelen for en bil med Type 1 kontakt har en ladekabel med Type 2 kontakt i den enden som skal inn i ladestasjonen. Den har en Type 1 kontakt i enden som skal inn i bilen. En bil med Type 2 kontakt skal benytte en ladekabel som har Type 2 i begge ender.

   
 • Type 1

  Type 1 kontakten er utviklet for det Amerikanske markedet og den er tilpasset strømnettet der. Siden det ikke har vært et klart krav at biler i Europa skal leveres med den europeiske versjonen av elbil-kontakt Type 2, er det kommet en del biler på markedet med Type 1 kontakt.

  Type 2 kontakten har to pinner for ladestrøm, en jord-pinne og de to sigalpinnene som må til for at bil og ladestasjon skal “snakke sammen”. For å sikre trygg og brukervennlig lading. Siden det kun er to pinner for ladestrøm er det ikke mulig å 3-fase lade biler med Type 1 kontakt. Den mulige ladeeffekten for denne kontakten spenner fra 1,5kW til 7,2kW, avhengig av laderen i bilen.

 •  

 •